Verantwoord op weg !

Informatie over de lampen, banden en diverse vloeistoffen.


Waarschuwingslampjes

Er zijn er zeker meer, maar dit zijn enkele belangrijke voor jou het verschilt natuurlijk ook nog wel eens per auto.

Als je het echt niet meer weet kan je altijd nog in het instructieboekje van de auto kijken.

In de regel : 

Oranje lampjes : laat het checken

Rode lampjes : stoppen !

Groene lampjes : goed en/of ingeschakeld

 

 

Jouw verhaaltje 😉

We gaan een weekendje weg met de auto.

Wat zou je op voorhand kunnen controleren zodat je met een gerust hart op weg kan ?

Ik loop naar mijn auto toe en in de aanloop kijk ik een beetje onder de auto door of er geen olie of andere vloeistoffen onder de auto liggen. Dit kan natuurlijk duiden op problemen. Ik loop een rondje om de auto heen en controleer de algehele staat van mijn voertuig. Deuken , loshangende onderdelen , zitten al me lampen er nog wel op en zijn deze heel ;

·        Dagrij verlichting ( DRL – daytime running lights ) Dat zijn die felle led lampen op de voorkant van de auto. Achter branden deze lichten niet en dat kan dus gevaarlijk zijn als jij je daar niet van bewust bent.

·        Stadslicht

·        Dimlicht

·        Grootlicht

·        Mistlicht (voor is niet verplicht) - achter

·        Knipperlichten ( RAW – richting aanwijzers – gevarenlichten )

·        Achteruitrijlicht

·        Kentekenplaat verlichting

·        Remlichten

Ook al is de automatische functie voor de verlichting erg handig het kan ook onverstandig zijn om deze te gebruiken. Je laat de auto voor jou denken en eigenlijk moet je dat gewoon zelf doen. Ik wil bepalen wanneer ik gezien wordt en eigenlijk is dat bijna altijd en niet wanneer de auto denkt dat het nodig is. Denk er bijvoorbeeld aan als het gaat regenen of als je een bebost gebied in rijdt waar het net even wat donkerder is dan normaal. De auto vindt t prima , Ik wil gezien worden en schakel dus zelf mijn dimlicht in.

zitten beide buitenspiegels er nog op en zijn deze heel en schoon ( wel fijn als je er wat in kunt zien toch !? ) , zitten me ruitenwissers er nog op en is het rubber nog goed. Zijn mijn kenteken platen nog wel goed leesbaar ?  Niet geheel onbelangrijk ; zitten er nog 4 velgen en banden onder de auto.

Over de banden kunnen we ons ook nog wat zaken afvragen :

·        Zit er nog voldoende profiel op de banden ( minimaal 1,6mm – APK afkeurpunt als dat minder is )

·        Zit er voldoende lucht in mijn banden ( de bandenspanning moet ongeveer 2.4 BAR zijn – dit verschilt per auto en om dat zeker te weten wat de juiste spanning is kun je in het instructieboekje van de auto kijken )

·        Zitten alle 4 de ventieldopjes nog goed op hun plek ( mocht je er 1 missen zou bijvoorbeeld jouw band kunnen leeg lopen omdat er vuil in komt of je kunt problemen ondervinden bij het oppompen/vullen van de band – oppompen doen we natuurlijk bij de benzine pomp of de garage )

·        Zijn mijn banden simpelweg nog heel ! Als je bijvoorbeeld schade aan je band hebt, is het verstandig om deze te vervangen

·        Wanneer aanwezig , controleer dan ook de reserveband

Het profiel van jouw banden en de juiste bandenspanning zorgen ervoor dat jij optimale grip hebt met de auto. Te weinig profiel houdt in dat je banden vooral bij vochtig/glad weer moeite hebben met het afvoeren van vuil en vocht en dus heb je minder grip en wordt je remweg ook aanzienlijk langer en dat is gewoon gevaarlijk. Een makkelijke manier om je profieldiepte te controleren is door het slijtindicatieblokje wat er tussen je profiel in zit te bekijken. Is je band gelijk met dit blokje dan is het tijd voor nieuwe banden. De bandenspanning heeft naast invloed op de grip ook invloed op het verbruik van de auto. Met te zachte banden moet de auto veel harder werken om de boel in gang te zetten, daarnaast worden zachte banden sneller heet en neemt de kans op een klapband toe.

Nu je buitenkant van de auto gecontroleerd hebt zou je ook nog onder de motorkap kunnen kijken om de diverse vloeistoffen en bijvoorbeeld de accu te bekijken.

·        Olie pijl stok ( het peil moet tussen de 2 puntjes zitten op het einde van de stok – doe dit met een koude motor en zorg dat de auto op een vlakke ondergrond staat )

·        Olievuldop ( hier vul je waar nodig de olie bij )

·        Koelvloeistof (temperatuur van de motor - als de temperatuur van de motor te hoog is , dit zie je in je dashboard, dan zou de eerste logische stap zijn om je koelvloeistof(reservoir) te controleren )

·        Remvloeistof

·        Ruitensproeier vloeistof ( denk eraan dat je zomer en winter vloeistof hebt )

·        Zit de accu nog goed vast en zijn de accupolen corrosievrij ( de accu spanning testen kan je met een multimeter doen, of lekker de wegenwacht bellen :P )

Voor de koelvloeistof, remvloeistof en de ruitensproeier vloeistof zitten er vaak indicatie streepjes op de vaatjes waar de vloeistof inzit.

Je hoeft echt geen automonteur te zijn om te kunnen/mogen autorijden maar enige basis kennis is toch wel wenselijk/handig.

Nu we de buitenkant van de auto en onder de motorkap hebben gekeken/gecontroleerd kunnen we bijna op weg. Als je instapt en het contact aanzet hebben de meeste auto allemaal controle systemen die je kunt zien in je display ( in de vorm van lampjes ). Als alles oke is zullen de lampjes weer uitgaan zodra je de auto hebt gestart. Soms blijft er een lampje branden en dan is het meestal zaak dat je naar de garage gaat voordat je verder rijdt.

De regel is doorgaans :

·        Oranje lampje - ga naar de garage

·        Rood lampje - stoppen

De diverse lampjes in je display kun je terug vinden in het instructieboekje van de auto

Zorg voordat je weggaat je auto technisch in orde is, je tank gevuld is, de verzekering(en) en de apk in orde zijn, je bijvoorbeeld dekens en wat eten en drinken bij je hebt, je voldoende geld en/of bankpassen bij je hebt, je een gevarendriehoek en voldoende veiligheidshesjes bij je hebt, handige telefoonnummers en/of informatie bij je hebt, je op de hoogte bent van de regels van waar je naartoe gaat ( of doorheen – denk aan het buitenland waar misschien andere regels gelden voor banden of misschien wel tol wegen of vignetten die nodig hebt ). Kortom ; wees voorbereid !

 

NB: bij langere ritten, zeker in het begin als jij nog beginnend bestuurder bent, neem op tijd rust en zorg dat je route is uitgestippeld ( navigatie ). Bij vermoeidheid neemt de concentratie snel af en dat is vragen om problemen. 
Opbellen
E-mail